«наченн¤, ≥стор≥¤ поширенн¤, ботан≥чна характеристика та р≥зновидност≥ рису
«наченн¤
–ис - найважлив≥ша високоврожайна зернова культура у св≥товому рослинництв≥. ÷е основний продукт харчуванн¤ багатьох народ≥в св≥ту. –исова крупа м≥стить мало кл≥тковини, добре засвоюЇтьс¤ людським орган≥змом ≥ Ї д≥Їтичним продуктом. ћаЇ л≥кувальн≥ властивост≥. –исова крупа багата на вуглеводи (до 86%), але м≥стить менше б≥лк≥в (6-8%) ≥ в≥там≥н≥в. ¬их≥д крупи з зерна - 60-65%. « некондиц≥йного зерна виготовл¤ють крохмаль, спирт, пиво. ¬≥дходи переробки рису на крупу використовують ¤к концентрований корм худоб≥. «ародки зерна - ц≥нна сировина дл¤ одержанн¤ ол≥њ. ƒл¤ вип≥канн¤ хл≥ба рисове зерно не п≥дходить.
–ис характеризуЇтьс¤ пор≥вн¤но високою калор≥йн≥стю. ” 100 г його зерна м≥ститьс¤ 360 ккал. (у пшениц≥ - 330, кукурудз≥ - 348, сорго - 332 ккал.) Ѕ≥лок рису маЇ в≥дносно високий вм≥ст незам≥нних ам≥нокислот, особливо л≥зину, вал≥ну, мет≥он≥ну. ¬≥н корисн≥ший, н≥ж б≥лок ≥нших злак≥в. ѕеретравн≥сть ≥ засвоЇнн¤ крохмалю й б≥лка рису - 95,5%.
« соломи виготовл¤ють кращ≥ сорти паперу, картон, м≥шковину, циновки, мати та ≥н. —олому можна використовувати на корм худоб≥. ” 100 кг м≥ститьс¤ 24 кормов≥ одиниц≥. ѕроте солома погано поњдаЇтьс¤ тваринами.
≤стор≥¤ ≥ поширенн¤
–ис - одна з найдавн≥ших культур. ѕоходить з ѕ≥вденно-—х≥дноњ јз≥њ, де його вирощували за 5 тис. рок≥в до н.е. ” VIII стол≥тт≥ рис потрапив у ™гипет. ” ™вроп≥ вирощуЇтьс¤ з XV стол≥тт¤, головним чином у
крањнах —ередземномор'¤ - ≤тал≥¤, ≤спан≥¤, ‘ранц≥¤, √рец≥¤, Ѕолгар≥¤.
«а пос≥вними площами ≥ валовим збором зерна рис займаЇ на планет≥ друге м≥сце п≥сл¤ пшениц≥. ¬ окрем≥ роки, завд¤ки висок≥й врожайност≥, валов≥ збори рису перважають валов≥ збори пшениц≥. “ак, в 1995 роц≥ урожайн≥сть пшениц≥ у св≥т≥ становила 24,6 ц/га, а рису - 36,9ц/га. ” 1993-1995 pp. св≥това пос≥вна площа пшениц≥ дор≥внювала 219 млн. га (31,8% в≥д зернових), а рису -147,5 млн. га (21,4%). ѕроте валов≥ збори зерна були майже однаков≥: пшениц≥ - 543 млн. т (28,5% св≥тового виробництва зерна), рису - 537 млн. т (28,2%).
Ќа в≥дм≥ну в≥д ≥нших зернових культур, рис в ”крањн≥ вирощують т≥льки при зрошенн≥ в п≥вденних област¤х. ” 1999 роц≥ пос≥вна площа рису становила 22 тис. га, а валовий зб≥р 69 тис. т при урожайност≥ 32 ц/га. Ќайб≥льше рису вирощують в риму, ќдеськ≥й, ’ерсонськ≥й та ћиколањвськ≥й област¤х.
Ѕотан≥чна характеристика
–≥д рису Orysa L. об'ЇднуЇ 23 види, з ¤ких культивують рис пос≥вний (ќ. saliva L.) з к≥льк≥стю хромосом 2n-24.
–ис пос≥вний за розм≥ром ≥ формою зерн≥вок под≥л¤Їтьс¤ на два п≥двиди: рис звичайний (Orysa sativa communis) та рис др≥бний короткозерний {Orysa sativa brevis).
” рису звичайного зерн≥вка завдовжки 5-10 мм, коротко-зерного .- близько 4 мм.
–ис звичайний под≥л¤ють на дв≥ групи, або г≥лки: ≥нд≥йську, рослини ¤коњ утворюють продовгуват≥ вузьк≥ зерн≥вки з в≥дношенн¤м довжини до ширини ¤к 3-3,5 : 1, та китайсько-¤понську - з б≥льш широкими ≥ товстими зерн≥вками з в≥дношенн¤ми довжини до шрини 1,4-2,9:1
¬ ”крањн≥ вирощують рис звичайний китайсько-¤понськоњ групи (г≥лки).
–ис звичайний - однор≥чна трав'¤ниста рослина.
оренева система мичкувата, з великою к≥льк≥стю корен≥в, ¤к≥ при пост≥йному затопленн≥ рослин практично не галуз¤тьс¤ ≥ не утворюють або дуже мало утворюють кореневих волоск≥в. ¬середин≥ корен≥ виповнен≥ нещ≥льною пов≥тронос-ною тканиною (аеренх≥мою), ¤ка пол≥пшуЇ њх газообм≥н. √либина проникненн¤ корен≥в у грунт невелика - 30-40, р≥дко - до 60 см.
—тебло - пр¤мосто¤ча соломина, розд≥лена на 6-14 м≥жвузл≥в, заввишки в≥д 60-80 до 120-130 см. «датне до галуженн¤.
–ис добре кущитьс¤. —ередн¤ к≥льк≥сть пагон≥в у кущ≥ при звичайн≥й р¤дков≥й с≥вб≥ становить 2-4, у зр≥джених пос≥вах - до 20-30.
Ћистки з л≥н≥йними або л≥н≥йно-загостреними пластинками, завдовжки 20-25 ≥ завширшки 1,5-2 см. ¬ерхн≥й листок маЇ укорочену ≥ ширшу пластинку. –озм≥щений перпендикул¤рно до стебла. ” м≥сц≥ переходу листковоњ п≥хви у пластинку Ї великий ¤зичок завдовжки 1-1,5 см, ¤кий маЇ форму р≥внобедреного трикутника, посередин≥ розс≥ченого зверху до основи на дв≥ половинки. Ћистки зелен≥, але можуть бути рожевими, червоними ≥ нав≥ть чорними.
—уцв≥тт¤ - багатоколоскова волоть з ребристою в≥ссю, завдовжки 20-25 см та б≥чними г≥лками першого ≥ другого пор¤дк≥в, на ¤ких розм≥щуютьс¤ поодиноко на коротеньких стриженьках однокв≥тков≥ колоски. ¬ основ≥ колоск≥в Ї дв≥ невелик≥ вузеньк≥ колосков≥ лусочки, ¤к≥ щ≥льно прил¤гають до кв≥ткових ≥ вимолочуютьс¤ разом ≥з зерн≥вками. в≥тков≥ луски човникопод≥бноњ форми, поздовжньо-ребрист≥, у остистих сорт≥в нижн¤ кв≥ткова луска зак≥нчуЇтьс¤ остюком. ћ≥ж кв≥тковими лусками розм≥щуЇтьс¤ маточка та 6 тичинок ≥ 2 пл≥вочки-лодикули.
–ис - самозапильна рослина.
ѕл≥д - зерн≥вка, ¤ка щ≥льно охоплюЇтьс¤ опушеними шк≥р¤стими кв≥тковими лусками, але не зростаЇтьс¤ з ними. «ерн≥вки мають довжину 4-10 мм, ширину - до 3 мм. –≥зн≥ за формою - широк≥, вузьк≥, довг≥, коротк≥. «а забарвленн¤м кв≥тков≥ луски бувають: солом'¤но-жовт≥, червон≥, коричнев≥, темно-ф≥олетов≥, чорн≥, а також двокольоров≥. –ебра св≥тл≥, а борозенки м≥ж ними (гран≥) ≥ншого кольору - част≥ше жовто-бурого. ќстюки також бувають р≥зного кольору. ™ сорти рису, в ¤ких верх≥вки кв≥ткових лусок мають темн≥ пл¤ми (apiculus).
ћаса 1000 зерен - 27-37 г. ѕл≥вчаст≥сть становить 17- 25% загальноњ маси зерн≥вки.
«ерн≥вки за консистенц≥Їю можуть бути скловидними (роговидними) ≥ борошнистими. ” рису ≥з скловидним ендоспермом, кл≥тини ¤кого заповнен≥ крохмальними зернами ≥ протењном м≥ж ними, зерн≥вки при вар≥нн≥ збер≥гають форму ≥ не розварюютьс¤ до клейкого стану; зерн≥вки з борошнистим ендоспермом, кл≥тини ¤кого м≥ст¤ть водорозчинний декстрин, при вар≥нн≥ перетворюютьс¤ на суц≥льну клейку масу.
–≥зновидност≥
–ис пос≥вний под≥л¤Їтьс¤ на р≥зновидност≥ за такими ознаками: остист≥стю волот≥ (волот≥ остист≥, безост≥ та нап≥востист≥ - у волот≥ остист≥ й безост≥ колоски); забарвленн¤м зерн≥вки (кв≥ткових лусок) ≥ остюк≥в.