√речка - одна з найц≥нн≥ших круп'¤них ≥ медоносних культур, ¤к≥ вирощують в ”крањн≥. √речана крупа - смачна, поживна ≥ Ї не т≥льки визнаною украњнською нац≥ональною стравою, а й широко використовуЇтьс¤ ¤к д≥Їтичний л≥кувальний продукт.
«а ≥дентичн≥стю використанн¤ головного продукту гречка належить до групи зернових культур, хоч вона в≥др≥зн¤Їтьс¤ в≥д них багатьма морфолог≥чними ознаками.
Ѕотан≥чна характеристика
√речка належить до роду Fagopyrum Gaertn. родини гречкових - Polygonaceae. Pig Fagopyrum об'ЇднуЇ три види: гречку культурну, або звичайну, - F. esculentum Moench (2n-16), гречку татарську - F. tataricum та гречку нап≥вчагарникову - F. suffruticosum F. Schmidt.
√осподарську ц≥нн≥сть маЇ гречка звичайна (2n-16). “атарська трапл¤Їтьс¤ в пос≥вах культурноњ ¤к зл≥сний бур'¤н; нап≥вчагарникова - багатор≥чна ендем≥чна рослина —ахал≥ну. √речка звичайна под≥л¤Їтьс¤ на два п≥двиди: пос≥вна - vulgare St. та багатолиста - multifolium St. —орти гречки, ¤к≥ вирощують в ”крањн≥, належать до п≥двиду vulgare St. Ѕагатолиста гречка поширена на ƒалекому —ход≥ (–ос≥¤).
√речка пос≥вна - однор≥чна трав'¤ниста рослина.
оренева система стрижнева, маЇ багато б≥чних тонких кор≥нц≥в, ¤к≥ проникають у грунт на глибину 90-100 см. «а спри¤тливих погодних ≥ ірунтових умов утворюютьс¤ додатков≥ корен≥. ѕроте частка корен≥в у загальн≥й мас≥ рослини мала ≥ становить близько 10%.
Ќедостатн≥й розвиток кореневоњ системи компенсуЇтьс¤ њњ ф≥з≥олог≥чною активн≥стю, завд¤ки ¤к≥й гречка добре засвоюЇ поживн≥ речовини з важкорозчинних сполук грунту.
—тебло поздовжньоребристе, всередин≥ порожнисте, г≥лкуЇтьс¤. ¬исота його 40-110, товщина - 2-10 мм. ≥льк≥сть м≥жвузл≥в - 8-12. « осв≥тленого боку маЇ червоне забарвленн¤.
Ћистки на нижн≥й частин≥ стебла черешков≥, з серцепод≥бною основою, на верхн≥й - сид¤ч≥, серцепод≥бно-стр≥лопод≥бн≥, гол≥. ƒовжина листкових пластинок залежно в≥д розм≥щенн¤ листк≥в на рослин≥ 2-7 см ≥ б≥льше, ширина 2-5 см. ” п≥зньостиглих, тетраплоњдних сорт≥в листки б≥льш≥, соковит≥ш≥, н≥ж у скоростиглих, забарвленн¤ зелене.
ѕлоща листковоњ поверхн≥ рослини у перерахунку на одну кв≥тку у гречки в 2-3 рази менша, н≥ж у ≥нших зернових культур, що Ї одн≥Їю з причин недорозвиненн¤ значноњ частини плод≥в.
в≥тки утворюють на верх≥вках стебел суцв≥тт¤ щиток, або нап≥взонтик, на б≥чних г≥лках - пазушн≥ китиц≥.
в≥тки - без чашечки. —кладаютьс¤ з п'¤ти пелюсток, восьми тичинок та маточки, ¤ка маЇ три стовпчики з приймочками. “ичинки розм≥щуютьс¤ у кв≥тц≥ двома колами: п'¤ть утворюють зовн≥шнЇ коло, три - внутр≥шнЇ.
ѕелюстки бувають широкоовальноњ або видовженоњ форми, зрослими чи розд≥льними; б≥лого, бл≥до-рожевого або рожевого забарвленн¤.
в≥тки з р≥зною будовою статевих орган≥в - гетеростильн≥, диморфн≥: на одних рослинах у кв≥тках утворюютьс¤ маточки з довгими стовпчиками ≥ коротк≥ тичинки, на ≥нших рослинах навпаки.
” довгостовпчикових кв≥ток може трапл¤тис¤ однакова довжина стовпчик≥в ≥ тичинок (гомостил≥¤), у короткостовп-чикових - атроф≥¤ маточок (дикл≥н≥¤).
в≥тки перехреснозапильн≥. Ќайкраще запиленн¤ в≥дбуваЇтьс¤ при перенесенн≥ пилку з тичинок довгостовпчикових кв≥ток на приймочки короткостовпчикових або з тичинок короткостовпчикових кв≥ток на приймочки довгостовпчикових кв≥ток. “аке запиленн¤ називаЇтьс¤ лег≥тимним (законним, правильним). якщо з довгостовпчикових кв≥ток пилок потрапл¤Ї на приймочки довгостовпчикових або з короткостовпчикових на приймочки короткостовпчикових, що буваЇ при ≥лег≥тимному (незаконному, неправильному) запиленн≥, плоди утворюютьс¤ нежиттЇздатними або кв≥тки не запл≥днюютьс¤. Ќа кожн≥й рослин≥ гречки нараховуЇтьс¤ в≥д 400Ч800 до 1500Ч2000 кв≥ток, з ¤ких при лег≥тимному запиленн≥ запилюЇтьс¤ до 10Ч15, ≥лег≥тимному Ч 1Ч1,5% кв≥ток. ѕл≥д Ч тригранний гор≥шок (зр≥дка 2-, 4-, 6-гранний), завдовжки 4Ч7 мм, завширшки 4Ч7 ≥ завтовшки 2,8Ч4,8 MM; у ньому вид≥л¤ють верх≥вку, ребра ≥ гран≥. «а формою плоди бувають видовжен≥, овальн≥ або ромб≥чн≥ та веретенопод≥бн≥. ѕл≥вчаст≥сть дос¤гаЇ 18Ч30%. ѕл≥вки шк≥р¤ст≥, тонк≥ або товст≥, за забарвленн¤м Ч с≥р≥, ср≥бл¤ст≥, руд≥ чи коричнев≥, часто з малюнком у вигл¤д≥ штрих≥в, крапочок. ћаса 1000 зерен Ч 18Ч30 г, а у сорт≥в тетраплоњдноњ гречки (2n-32) Ч 40 г ≥ б≥льше. –≥зновидност≥ гречки. «а морфолог≥чними ознаками плод≥в гречку под≥л¤ють на дв≥ р≥зновидност≥ Ч var. alata Bat. та var. aptera Bat. ” р≥зновидност≥ alata плоди мають назву крилатих Ч з гострими ≥ високими ребрами (крилами) та плоскими або ув≥гнутими гран¤ми; у р≥зновидност≥ aptera Bat. плоди безкрил≥, в ¤ких ребра туп≥, заокруглен≥ й малопом≥тн≥, а гран≥ випукл≥ (плоди н≥би здут≥).
—орти гречки, ¤к≥ вирощують в ”крањн≥, належать переважно до р≥зновидност≥ alata Bat. Ќайпоширен≥ш≥ так≥: јел≥та, јстра, ¬≥ктор≥¤, «еленокв≥ткова 90, ≤ванна, Ћ≥ле¤, ињвська, рупинка, Ћюбава, ћайська, —коростигла 86, —умчанката ≥н.