Ферментативно-мікозное виснаження зерна . У роки, коли в період молочної і воскової спілості зерна випадають рясні опади, різко знижується врожай пшениці унаслідок ферментативно-микозного виснаження рослин. Особливо часто це спостерігається в західних областях України. Насичення зерна водою викликає гідроліз вуглеводів, білків і деяких інших продуктів фотосинтезу. При цьому збільшується гідростатичний тиск усередині кліток і виникають мікроскопічні розриви клітинних стінок, а також оболонки зерна. Через ці розриви виступає цукриста рідина, на якій рясно розмножуються гриби родів Alternaria і Cladosporium, що підсилюють розвиток чорного зародка і маслинової цвілі. Захворювання може знижувати врожай пшениці на 20-30% і більш. При цьому погіршуються хлібопекарські якості зерна і польова схожість насінь. Ефективним засобом проти хвороби є своєчасне збирання врожаю і сушіння зерна.