Xanthomonas translucens Dowson var. undulosa Hagb.
Чорний плямистий бактеріоз уражає листя, їхнії піхви, стебла, колосся і зерно.
На листі у головної жилки з"являються спочатку дрібні ясно-зелені водянисті плями, що поступово збільшуються, стають коричневими з темною облямівкою, а пізніше чорніють. На стеблі звичайно у фазі цвітіння під вузлами виникають коричневі або чорні смуги, і соломина під колоссям буріє.
Характерна ознака захворювання — почорніння верхньої частини колоскових лусочок, а нерідко й остей.
При сильному розвитку хвороби все колосся буріє, зерно в ньому стає щуплим, іноді покривається жовтими смугами з засохлого бактеріального екссудата. Захворювання викликають бактерії Xanthomonas translucens Dowson var. undulosa Hagb. Розвиток їх відбувається при вологості близько 100% і температурі повітря від+ 5 до +40°C (оптимум близько +26°C), при +50°C вони гинуть.
Під час вегетації пшениці бактерії поширюються від рослини до рослини з крапельками дощу, комахами, а іноді вітром з висохлими шматочками ураженої тканини.
Сильний розвиток хвороби спостерігається в роки з підвищеною вологістю в період формування зерна.
При повному згниванні залишків уражених рослин бактерії гинуть. З висіяного зараженого зерна утворяться хворі рослини, частина яких гине в період сходів, а інші продовжують розвиватися, але в їхній судинній системі поширюються бактерії, викликаючи дифузійну поразку рослин.
Джерелами інфекції є заражені насіння і неперегнивші залишки хворих рослин. При сильному розвитку хвороби врожай зерна зменшується на 50% і більш.
Менш уражаються сорти Ільйчевка, Кавказ, Прибій, Краснодарська 39, Краснодарська 46, Миронівська 808, Поліська 70, Киянка.