Морфологічна будова рослини Стебло - пряме, розгалужене, вкрите жалкими волосками, висотою 15-60 см. Листки - супротивні, яйцевидні або еліптичні, опушені, на довгих черешках. Суцвіття - квітки однодомні, в колосовидних пазушних суцвіттях, які коротші за чсрешки листків. Оцвітина чоловічих квіток блідо-зелена, жіночих - зелена. Корінь - стрижневий, білий. Насіння Плід - горішок Форма - яйцевидностиснутий, зверху трохи загострений, в основі округлий Колір - зеленувато-сірий або коричнсвий. Розмір - довжина 1,5-2, ширина 1-1,25, товщина 0,75 мм. Маса 1000 горішків 0,3-0,4 г. Розвиток Сходить - в квітні - травні. Цвіте - в чсрвні - серпні. Плодоносить- в липні - серпні. Біологічні особливості Максимальна плодючість однієї рослини 22 тис, горішків, Глибина проростання - не більше 1,5-2 см. . Екологічні вимоги Температура проростання - оптимальна +20...+22°. Поширення Росте в садах та на городах, біля жител, обабіч доріг, на пасовищах по всій країні. Використання Рання зелень для приготування їжі, а також як лікарська рослина.
Морфологічна будова
Стебло - пряме, розгалужене, вкрите жалкими волосками, висотою 15-60 см. Листки - супротивні, яйцевидні або еліптичні, опушені, на довгих черешках. Суцвіття - квітки однодомні, в колосовидних пазушних суцвіттях, які коротші за чсрешки листків. Оцвітина чоловічих квіток блідо-зелена, жіночих - зелена. Корінь - стрижневий, білий.
Розвиток
Сходить - з"являються в квітні - травні. Цвіте - в чсрвні - серпні. Плодоносить- в липні - серпні.
Насіння
Плід - горішок . Форма - яйцевидностиснутий, зверху трохи загострений, в основі округлий. Колір - зеленувато-сірий або коричнсвий . Розмір - довжина 1,5-2, ширина 1-1,25, товщина 0,75 мм. Маса 1000 горішків 0,3-0,4 г.
Біологічні особливості
Максимальна плодючість однієї рослини 22 тис, горішків, Глибина проростання - не більше 1,5-2 см. .
Екологічні умови
Температура проростання - оптимальна +20...+22°.
Поширення
Росте в садах та на городах, біля жител, обабіч доріг, на пасовищах по всій країні.
Використання
Рання зелень для приготування їжі, а також як лікарська рослина.